Obra obligada sección primera

La Secció Primera interpretarà un poema simfònic de Francisco Bort Ramón

publicado en: CIBM Valencià | 0

Les agrupacions participants en la secció primera del Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de Valencia” 2018 tindràn que interpretar l’obra obligatoria “Joglaresca” del compositor Francisco Bort Ramón.

BIOGRAFÍA

Francisco A. Bort Ramón, saxofonista i compositor nascut a Catarroja (València) i format al Conservatori Superior de Música de València. Membre, per oposició i des d’abril de 1987, de la Banda Municipal de València, on és actualment saxo alt solista.

És autor de més d’una vintena d’obres, que comprenen des de la música de cambra fins a la simfònica. Guanyador del premi de composició per a banda simfònica Maestro Villa de Madrid l’any 2007, amb l’obra Variacions iròniques.

Algunes de les seues composicions simfòniques (Llegendes, Ocurrències, Variacions iròniques, Divertiment, Des de 1903) han sigut obres obligades en diferents certàmens de bandes de música, com ara: Ciutat de València, Diputació de València i Vila de Catarroja.

Com a saxofonista ha estrenat obres pròpies com: Llampecs de tardor (saxo alt i banda), Poema i Ferling a swing (quartets de saxos), Joc concertant (quartet de saxos i banda) i Faràndula (saxo soprano i banda), amb la col·laboració de la Banda Municipal de València i el Quartet de Saxos Studel Sax, del qual és membre.

OBRA OBLIGADA: «JOGLARESCA»

Aquesta obra està inspirada en les diferents situacions que viu una colla (o troupe) de joglars de l’època medieval. Concebuda d’una sola peça, aquesta composició es divideix en set episodis (o parts) cadascun dels quals ens apropa un poc a l’ambient en què aquells artistes ambulants exercien la seua professió. Així, cada episodi està introduït per una xicoteta explicació en la partitura, essent tots ells de fàcil reconeixement, pel seu contrast, en l’audició de l’obra:

  1. La nit està en calma; comencen a aparéixer les primeres clarors del nou dia.
  2. La troupe ha arribat al poble. Hui és dia de mercat i també hi haurà jocs, cançons i balls.
  3. S’ha acabat la festa, ha arribat la Inquisició.
  4. Celebració al castell del senyor. Tot el món hi està invitat.
  5. Oració.
  6. Cap a la batalla, amb temor i resignació.
  7. Assalt final cap a la victòria.

L’obra està dedicada a Teresa Marí, dona de l’autor, i fou estrenada per la Banda Municipal de València, amb el seu director Fernando Bonete, al Palau de la Música d’aquesta ciutat, el 27 de maig de 2012.