Eva Lopszyc - Brigantia de los Vientos

La Secció Segona interpretarà «Brigantia de los vientos», una obra de Eva Lopszyc

publicado en: CIBM Valencià | 0

Les agrupacions participants a la secció segona del Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València” 2018 tindràn que interpretar l’obra obligatoria “Brigantia de Los Vientos” de la compositora Eva Irene Lopszyc.

EVA IRENE LOPSZYC

Va nàixer a Buenos Aires, Argentina. Graduada en el Conservatori Superior de Música Manuel de Falla (CSMMF) en PIANO, COMPOSICIÓ i DIRECCIÓ ORQUESTRAL.

Va començar els estudis amb sa mare, Tatiana Vaistij Lopszyc (pianista) i els va continuar amb Elsa Piaggio deTarelli, Charles Dobler i Ángel Lasala. També va formar un duo de piano amb la seua germana Diana.

En Composició, va estudiar amb el seu besoncle, Jacobo Ficher, així com amb Alicia Terzián, Roberto García Morillo i Augusto Rattenbach. En Direcció Orquestral, amb Alfonso Stagno, Miguel Ángel Gilardi, Adela Marshall, Mario Benzecry i Pedro Ignacio Calderón.

Com a compositora, les seues produccions abasten diversos gèneres: solista, música de cambra, cor, orquestra, simfònic i coral, òpera de cambra, ensambles i banda simfònica, i han sigut estrenades per intèrprets destacats en territori argentí i a nivell internacional a l’Uruguai, el Brasil, el Perú, Mèxic, Espanya, Portugal, Suïssa, Itàlia, Ciutat del Vaticà, Alemanya, Ucraïna, Polònia, Israel, el Regne Unit, la Xina i Bèlgica.

Va participar en Festivals de Música Contemporània i Congressos de Música per a Banda Simfònica (Espanya i Portugal), on va estrenar Almirante Cristóbal Colón, Brigantia de los Vientos, Ventos de Amor i Terras de Fogo e Mar – Lembrança a Luis de Camoes.

Va ser Directora de l’Orquestra CSMMF, de l’Òpera Contemporània i de l’Ensamble de los Tres Tiempos. Va dirigir la Banda Simfònica de la Ciutat de Buenos Aires, la Banda Simfònica de La Pampa, l’Orquestra Simfònica de la Universitat de Tucumán, la Federació de Bandes de Tenerife, l’Orquestra Simfònica del Paraguai, i ensambles de Brasil i Mèxic. Va ser la representant argentina en el II Simposi Dones Directores a Montevideo (Uruguai, 2018).

Premis: ISCM WMDAYS (Polònia), TRINAC Fundación Encuentros Selecció GAUDE MATER Czsestochowa-Polònia Contemporánea Belo Horizonte, Encuentros Latinoamericanos (Mèxic), Premi Alfonso Stagno, Medalla d’Or de Composició i Direcció del CSMMF.

Publicacions: Sillabe i DeSantis Publications.

Gravacions: CD Música Contemporánea.

Jurats: Young Composers Award ISCM (Polònia), TRINAC, 132é CIBM València 2018, Ministeri de Cultura GCBA (Càrrecs de Direcció).

Professora del CSMMF, Supervisora Docent DGEART (2016-2018).

Presidenta Fòrum Argentí de Compositors (2009-2013).

Ambaixadora per la Pau MMP, Membre de WASBE, Donne in Musica i Brontë Society.

OBRA OBLIGADA: «BRIGANTIA DE LOS VIENTOS»

BRIGANTIA,
Deessa de la terra sagrada i del foc de la creativitat en la mitologia celta. Font de victòria i d’energia.
Verd és el seu crit d’alegria al començament de l’estiu. Ella és la plena floració de la Terra i el poder de la lluna nova.
En ella, totes les coses es duen a terme en un equilibri just, tots els elements es combinen per a crear el punt culminant de l’any de creixement i la fecunditat.
BRIGANTIA és la flama creadora de la vida. Seu és el foc de la forja,
BRIGANTIA beneeix els que segueixen la seua creativitat.

Brigantia de los Vientos, dissenyada en un moviment, amb diferències d’imatges màgiques que, traduïdes en sons – colors, se succeeixen a l’encalç de la descripció de la deessa.

Brigantia es una deessa triple, el 3 en la unitat, i aquesta triplicitat es troba en les intencions d’indicació dinàmica que suggereixen el discurs en trajecte de l’obra.

Ja que Brigantia és una divinitat del foc, el seu foc és triple, de sanació, de la forja i la farga, i també de l’espurna d’inspiració. És aquest foc de la inspiració que es mostra a través de la música, de la paraula, i que forja el temperament dels guerrers en la superació d’adversitats, mentre cura les ferides i troba l’espurna perduda en el nostre cos i ànima.

Aquest marc de mixtura de màgia i ritual, de pau i de focs ardents que s’eleven en remolins a l’infinit, es transmuta en so, en el dir de l’obra des dels seus eixos de construcció.

Brigantia de los Vientos, Estrena mundial en el V Congrés Iberoamericà de Compositors, Directors i Arreglistes de Banda Simfònica i Ensambles de Llíria (València). Félix Hauswirth: Director, amb la Banda de l’Ateneu Musical de Cullera, el dia 15 de juliol de 2013.