Suite Festiva de Juan Bautista Meseguer serà l’obra obligada de la secció tercera del CIBM 2014

publicado en: CIBM Valencià | 0

juan-Bautista
Va nàixer a Alberic (València), on va iniciar els seus estudis musicals a la societat musical i els va prosseguir al Conservatori Superior de Música de València, on va finalitzar els estudis d’Harmonia amb José María Cervera Lloret. Així mateix, va obtindre el títol superior de saxòfon a Madrid de la mà del mestre Pedro Iturralde.

Va estudiar composició al Conservatori Superior de Música de Madrid amb Antón García Abril, Román Alís i José López Calvo, i direcció d’orquestra amb Enrique García Asensio i Manuel Galduf. Ha realitzat diversos cursos i seminaris de composició i anàlisi de la música del segle XX amb compositors com ara Carmelo Bernaola o Carles Guinovart i estudis de composició de bandes sonores amb Alfons Conde, a més d’estudis de cant amb Emili Gispert.

Eln1980 va obtindre la plaça de suboficial músic en el cos de Músiques Militars, amb el núm. 1 de la seua especialitat. En 1993 va aprovar oposicions de director per a l’escala superior del cos de Músiques Militars i va dirigir la Unitat de Música del Govern Militar de Tenerife, la Unitat de Música del Govern Militar de Barcelona, la Banda Simfònica Unió Musical de Tarragona i des d’octubre de 2010 és director en cap de la Unitat de Música del Quarter General Terrestre d’Alta Disponibilitat de València.

Ha escrit més de 140 composicions per a banda, orquestra i cambra. És membre de l’SGAE, COSICOVA i acadèmic de l’Acadèmia de la Música Valenciana i està en possessió de la Cruz, Encomienda y Placa de la Real y Militar Orden de San Hermenegildo, dos condecoracions al mèrit militar amb distintiu blanc, la creu al mèrit de la Guàrdia Civil, el diploma de servicis distingits, atorgat per l’Ajuntament de Tarragona, el diploma de col·laboració de l’AEFE (Agrupació Espanyola de Foment Europeu), la Insígnia d’or d’Alberic, i la insígnia de plata de la Banda Simfònica Unió Musical de Tarragona.
Ha editat música amb editorials com ara Rivera Música, Boileau Editors i Musicvall, Edicions Musicals CB.

SUITE FESTIVA

Composició de l’any 2004. Es tracta d’una obra de gran força rítmica, dinàmica i tímbrica. El llenguatge harmònic es mou entre allò tonal i modal, i crea així uns espais harmònics molt acolorits.

Esta obra va ser pensada, inicialment, en tres moviments: Galop, Vals sentimental i Burlesque, però el fet d’haver estat composta aquell mateix any la marxa Palfir 2004 (Marxa per a una inauguració), amb motiu de la inauguració de l’acústica del Palau Firal de Tarragona, va fer que, pel seu caràcter, el compositor la incloguera com a introducció de l’esmentada obra.

Cal destacar l’emotivitat del tema principal del Vals, extret de la marxa Nuestra Señora del Rosario, que el compositor va dedicar a la seua mare l’any 1999, i que ací podem escoltar transformat en temps de vals.