David Rivas - Los Últimos Días de Troya

La Secció Tercera interpretará «Los Últimos Días de Troya», una obra de David Rivas

publicado en: CIBM Valencià | 0

Les agrupacions participants a la secció tercera del Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València” 2019 tindràn que interpretar l’obra obligatoria “Los Últimos Días de Troya” del compositor David Rivas.

DAVID RIVAS

David Rivas és Professor de Secundària per oposició des de l’any 2006, tasca que exerceix actualment a Toro, la seua ciutat natal, en l’IES Cardenal Pardo Tavera. Realitza estudis musicals en els conservatoris de Valladolid, Zamora i Salamanca.

En la seua faceta com a compositor, activitat que desenvolupa de forma no acadèmica, els darrers anys han sigut molt productius i gratificants. Alumne d’Óscar Navarro, Andrés Álvarez o Juan Luis Roig, entre altres, la presència de David en el panorama nacional és cada vegada més constant. Autor de música per a banda, orquestra simfònica, cor, música de cambra, bandes sonores de teatre i curts cinematogràfics, o per a les exposicions de «Las edades del Hombre», Rivas supera les 100 composicions i ha obtingut diversos premis de composició, dels quals destaquen:

– Mi nuevo amigo: Segon Premi en el Concurs per a Banda Jove 2016, organitzat pel TMJ de València.

– Manuela Calzada: Primer Premi en el Concurs Internacional de Pasdobles 2016 de Benimaclet, a València.

– Llanto por Cristo Muerto: Primer Premi el 2017 del Concurs Nacional de Marxes Fúnebres de San Pedro del Pinatar (Múrcia).

– Memoria da Gallaecia: Primer Premi en el XI Concurs de Composició de la Federació Gallega de Bandes de Música en la 3a Categoria.

La música de David s’ha estrenat en infinitat de teatres i auditoris, i les seues col·laboracions amb agrupacions i solistes internacionals fan que la música de Rivas estiga cada vegada més present: Jesús López Cobos, Ainhoa Arteta, Juan Ferrer, Rubén Simeó, OSCyL, Luis Santana, Banda Municipal de Madrid, Banda Municipal de Sevilla, David Muñoz, Banda d’Infanteria de Marina de Madrid, Hercules Brass, Luis Antonio Pedraza, Banda Ciutat d’Oviedo, Evan Feldman, Banda Municipal d’Alacant, Antón García Abril, Johan de Meij, Theo Walters, Pascual Vilaplana, Jacob de Haan, Banda Municipal de Bilbao, Taipei Wind Simphony, Canadian Brass, etc.

La seua música ha traspassat ja les nostres fronteres i s’ha interpretat en països com Argentina, Mèxic, Portugal, el Perú, Grècia, Itàlia, França, Anglaterra, Alemanya, el Japó, els EUA i Taiwan. Rivas va obtindre l’any 2017 el Premi de la Fundació Científica Caixa Rural en la categoria d’Excel·lència en la Cultura.

OBRA OBLIGADA: «LOS ÚLTIMOS DÍAS DE TROYA»

Los últimos días de Troya és un poema simfònic per a banda de música. Molt descriptiva, l’obra tracta de narrar en música alguns dels moments més significatius de la Guerra de Troia. Encara que unitària i en un sol moviment, és ben cert que en podem destacar 8 seccions que es corresponen amb cadascun dels subtítols que trobem al llarg de la partitura.

1- Crida a la batalla: una fanfàrria de metalls anuncia que la batalla entre troians i grecs està a punt de començar.

2- Taló d’Aquil·les: descriu el caos i com de sagnant és la batalla. Una lluita sense límits on un dels nostres protagonistes, Aquil·les, és ferit de mort.

3- Cant de les Sacerdotesses: Aquil·les ha mort. Per això, les sacerdotesses del temple d’Apol·lo entonaran un himne en el seu honor.

4- Etern Aquil·les: una secció lenta i melancòlica, però amb cert aire de solemnitat, descriu l’acomiadament de l’exèrcit grec al seu líder, llançat al mar.

5- Cavall de Troia: els troians, en veure com s’allunya l’exèrcit grec, i després de comprovar que hi ha un cavall de fusta gegantí a manera d’obsequi en la platja, pensen que han guanyat la guerra. Alguns ciutadans ixen per a arreplegar el cavall i introduir-lo en la ciutat. Una majestuosa marxa triomfal en serà la protagonista.

6- Cau la nit: quan tots dormen, uns soldats grecs que estaven amagats dins del cavall ixen de dins d’aquest i obrin les muralles de Troia per tal de permetre que l’exèrcit grec, amagat amb les seues naus darrere d’un cap en el mar, arrase la ciutat.

7- Destrucció: els soldats grecs assassinen els habitants i arrasen tot allò que troben pel camí.

8- Aquil·les immortal: un majestuós final ens condueix a l’epíleg de l’obra, que representa la victòria grega i la immortalitat de l’heroi Aquil·les que, encara que ha mort en la batalla, passarà a la Història.