La Secció d’Honor interpretarà un Homenaje a Joaquin Sorolla de Bernardo Adam Ferrero

publicado en: CIBM Valencià | 0

Les agrupacions participants a la Secció d’Honor del Certamen Internacional de Bandes de Música «Ciutat de València» 2023 hauran d’interpretar com a obra obligatòria la partitura «Homenaje a Joaquín Sorolla» del compositor Bernardo Adam Ferrero.

BIOGRAFÍA BERNARDO ADAM FERRERO

Bernardo Adam Ferrero va començar la seua formació musical en la banda d’Algemesí i en el Conservatori Superior de Música de València. Va ser Premi extraordinari de solfeig, contrapunt i fuga i piano; va estudiar, a més, harmonia, composició i direcció d’orquestra. Va continuar la seua preparació en els conservatoris de Madrid i l’Accademia Musicale Chigiana de Siena, i l’Accademia Nazionale di Santa Cecilia de Roma. A París va estudiar orquestració i direcció orquestral en el Conservatori Superior Nacional de Música.

Va ser director titular de la banda “Santa Cecilia” d’Enguera, Societat Artístic Musical de Benifaió, Ateneu Musical de Cullera, Banda “Primitiva” de Lliria i l’Orquestra de la Unió Musical de Llíria.

En 1963 va ingressar, per oposició, en el Cos Nacional de Directors de Banda de Música Civils i, en 1975, en del Cos de Directors Músics de l’exèrcit, dirigint la unitat de música de la División de Infanteria Motorizada “Maestrazgo” Núm. 3 de València, la Música del Govern Militar de San Sebastián i la Banda Simfònica d’Infanteria de Marina de Madrid.

Ha sigut director tècnic del Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València”, director de la Setmana internacional de música religiosa de Plasència i de la Setmana internacional de música religiosa de València. Així mateix, ha dirigit dos congressos de compositors en el Palau de la Música de València i el Congrés internacional de la música de vent, a Castelló.
Ha sigut President d’honor de la M. I. Acadèmia de la Música Valenciana i Acadèmic Corresponent de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Fernando (Madrid).

OBRA OBLIGADA: «Homenaje a Joaquín Sorolla (Quadres simfònics)»

Musicalitzar l’obra pictòrica del mestre valencià significa entrar en un món de llum, color, harmonia, cromatisme, impressió poètica, proporcions estètiques i dinàmiques, etc.
Això és, precisament, el que pretén la música que, sobre la base de quatre quadres rellevants, i sota la denominació de simfònics, esbossen a un Palleter amb la seua enorme personalitat, el seu famós crit, el seu empenyiment i reflexió íntima. L’obra musical pretén transmetre el missatge inspirador en tots i quants detalls conflueixen en aquesta pintura.

El vigor d’aquest primer quadre, contrasta amb el de Pescadoras Valencianas, on la música i el tipisme s’uneixen de manera llisa, suau, tranquil•la… El corn anglés esbossa el tema amb reexposició posterior per tot el conjunt.

El quadre Sol de la tarde ens presenta, a través de la música, la impressió mateixa de la pintura en el seu inici sonor i, posteriorment, amb un moviment present del tema principal que recorda el ritme pausat dels bous i pescadors en la mar.

L’últim tema, inspirat en el quadre Las grupas, conservat en la Hispanic Society de Nova York, fon sonorament el ritme vigorós, les harmonies delicades, la descripció de la festa i el sabor mediterrani que en tot moment Sorolla evoca en les seues pintures i que l’ha portat a la fama dels grans artistes universals