La Secció Segona interpretarà obres de David R. Gillingham i Juanjo Colomer

publicado en: CIBM Valencià | 0

Les agrupacions participants a la Secció Segona del Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València” 2023 hauran d’interpretar com a obres obligatòries les partitures “With Heart and Voice” de David R. Gillingham i «Sorola – Jota del ballet» de Juanjo Colomer.

BIOGRAFÍA DAVID R. GILLINGHAM

David R. Gillingham (1947) va obtindre la Llicenciatura i el Màster en Educació Musical Instrumental de la Universitat de Wisconsin-Oshkosh i el Ph.D. en Teoria Musical/Composició de la Universitat Estatal de Michigan. Moltes de les seues obres són considerades estàndard en el repertori de música per a banda.

Els seus nombrosos premis inclouen el DeMoulin Award pel seu Concerto for Bass Trombone and Wind Ensemble i el International Barlow Competition (Brigham Young University) per les seues obres Heroes, Lost and Fallen. Les seues composicions són interpretades per ensembles com la Prague Radio Orchestra, Cincinnati Conservatory of Music Wind Ensemble, The University of Geòrgia Bands, North Texas University Wind Ensemble, Michigan State University Wind Ensemble, Oklahoma State Wind Ensemble, University of Oklahoma Wind Ensemble, Florida State Wind Orchestra, University of Florida Wind Symphony, University of Illinois Symphonic Band, Illinois State Wind Symphony, University of Minnesota Wind Ensemble, Indiana University Wind Ensemble and the University of Wisconsin Wind Ensemble.

Actualment, el Dr. Gillingham és professor de música en la Universitat Central de Michigan. Ha rebut Excellence in Teaching Award, una Summer Fellowship, una Research Professorship i, més recentment, el President’s Research Investment Fund subvencionat per la seua coautoria d’una proposta per a establir un Centre Internacional per a la Nova Música en la Universitat Central de Michigan. És membre de ASCAP i ha estat rebent l’ASCAP Standard Award for Composers of Concert Music des de 1996.

OBRA OBLIGADA: «WITH HEART AND VOICE»

With Heart & Voice va ser un encàrrec de l’Apple Valley High School Bands, Scott A. Jones, director (Apple Valley, Minnesota), per a commemorar el seu 25 aniversari.
Temàticament, l’obra es basa en l’Alma Mater de l’Apple Valley High School, un antic himne espanyol que s’ha obert camí en la majoria dels libres d’himnes de l’església sota el nom de «Veniu, cristians, uniu-vos a cantar». Tal vegada va ser el destí que, aquest himne, un dels favorits de Gillingham, fora la melodia utilitzada per a l’Alma Mater. Christian Henry Bateman va escriure la lletra de l’himne en 1843 i el primer vers diu: «Que tots, amb cor i veu, s’alegren davant el seu tron». D’ací el títol de l’obra: With Heart and Voice: la «veu», en aquest cas, és la música, i el «cor» és l’emoció que la música transmet en la celebració.

Encara que l’obra és en essència una celebració, comença amb un sentiment de reticència i temor, molt semblant als començaments de l’Apple Valley High School que, en un primer moment, va ser només una idea o potser només un esbós en la ment de l’arquitecte. Xicotets fragments de l’Alma Mater s’escolten en els moments inicials de la peça, que guanya impuls, textura i volum en aquesta secció d’obertura culminant en una afirmació dramàtica de les primeres quatre notes del tema, seguida de calma i un solo de flauta. Aquest nou material representa la singularitat de la «missió» d’una nova escola que tindria les seues arrels en l’excel•lència acadèmica i el compromís amb les arts visuals i escèniques. El bombardí fa ressò de la flauta i prompte s’uneixen més instruments, culminant amb una fanfàrria dramàtica. A això li segueix una secció de transició amb molta dissonància i activitat rítmica, equiparada al repte de donar vida a aquesta nova escola, seguida d’una gloriosa afirmació de l’Alma Mater.

La següent secció comença com una fuga amb inquietant i subjacent activitat rítmica en la percussió. La referència òbvia d’aquesta secció és el desafiament: mantindre les metes i la missió de l’Apple Valley High School. La secció es torna frenètica i desesperada, però prompte se submergeix en la pau que es manifesta per la unió del tema Alma Mater i el tema de la «Missió»; després de tot, perquè l’Apple Valley High School sobrevisquera, mai hauria d’oblidar la seua missió. Segueix un final estés que celebra tots dos temes amb una exuberància lúdica, alegre i dramàtica.


BIOGRAFÍA JUANJO COLOMER

Juan J. Colomer (Juan José Revueltas Colomer) va nàixer a Alzira (1966). Va estudiar en la Societat Musical d’Alzira, en el Conservatori Superior de Música de València i en Berklee College of Music (Boston) on es va especialitzar en Film Scoring.

Poc després es trasllada a Los Angeles on continua component bandes sonores per a pel•lícules obtenint, entre altres, un Primer premi en Montecarlo, una nominació a un Ariel a Mèxic i una altra en el Festival Shockerfest de Califòrnia.

Ha treballat com orquestador amb Plácido Domingo, José Carreras, Diana Ross, Dionne Warwick, Alejandro Fernández, Els Tres Tenors, etc.

Ha rebut encàrrecs per part de l’Orquestra Nacional d’Espanya, International Horn Symposium, Concurs Internacional Philip Jones (França), Centre per a la Difusió de la Música Contemporània, Spanish Brass, Festival SBALZ, Fundació Autor, Orquestra de la Comunitat de Madrid, Centre Nacional de Difusió Musical, Institut Valencià de la Música, etc.

El seu ballet “Sorolla”, encarregat pel Ballet Nacional d’Espanya, i basat en els murals del pintor Valencià exposats en el Hispanic Society de Nova York, va ser estrenat al juny de 2013 en les Naus del Matadero de Madrid.

En 2010 funda el València Cultural Point de Los Angeles i l’“Artistic Soirées”, i és el creador i Director General del “LA Grand Ensemble”.

OBRA OBLIGADA: «SOROLLA – JOTA DEL BALLET»

Mural de La JotaEl ballet «Sorolla» va ser encarregat i estrenat pel Ballet Nacional d’Espanya al juny de 2013. L’obra està basada en els catorze murals que el pintor va realitzar, fa aproximadament un segle, i que es troben exposats en la Hispanic Society de Nova York.

Originalment escrit per a orquestra simfònica, cada número correspon a un dels murals i representen diferents escenes del folklore i els costums d’Espanya. En concret, aquesta adaptació per a banda és el número La Jota (Aragó).

Una de les particularitats d’aquesta Jota és que, a causa de les necessitats específiques de la producció, es va decidir no incloure la part cantada de la jota, on normalment la música es relaxa una mica, amb la qual cosa tot el número és d’un gran dinamisme i brillantor.