pere vicalet

L’obra «L’Arbre Blanc» de Pere Vicalet és l’obra obligatòria de la Secció d’Honor

publicado en: CIBM Valencià | 0

Les agrupacions participants en la Secció d’Honor del Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València” 2024 hauran d’interpretar com a obra obligatòria les partitura “L’*ARBRE *BLANC” del compositor Pere Vicalet.

BIOGRAFIA PERE VICALET

Pere Vicalet és director, compositor i artista digital, a més de professor de Sonologia al Laboratori d’Electroacústica del CSM València. Format entre València i Budapest, la seua obra destaca per la combinació multidisciplinària de músiques fusionades amb la tecnologia i l’art visual.

 

Pel que fa a la seva faceta de director, Vicalet cerca la immersió d’experiències multisensorials mitjançant projectes artístics transdisciplinars que utilitzen vídeo, il·luminació, sensors i altres efectes tecnològic-escènics per a interpretar obres d’art totals. Com a compositor, Vicalet es distingeix pel seu ús avantguardista de la tecnologia, incorporant instruments electrònics i programari per a generar nous sons i textures inèdites. Les seves composicions, tot i la seva complexitat, són profundament expressives i musicals que exploren noves fronteres de l’ús de la tecnologia en els àmbits de la creació, investigació, docència i aprenentatge de noves músiques. Destaca també com artista digital, amb actuacions més pioneres on explora aquesta intersecció entre l’art musical i la tecnologia.

 

Vicalet s’ha presentat arreu del món, i ha rebut diversos premis, incloent el premi Jove Talent del 2017 i el Premi a la Innovació de la Cultura a través de les Tecnologies de la Informació i Comunicació en el sector de la música. A més, ha rebut nombrosos encàrrecs com l’obra Peak in Tanz, obra per orquestra i electrònica amb percussió i artista digital solista estrenada per l’ORTVE, així com l’encàrrec del Guerrer de la Valltorta per a la celebració del 50è aniversari de la FSMCV on participaren 120 dispositius mòbils i més de 5000 músics.

 

Pere Vicalet, líder en música i art contemporani, és una figura respectada i influent pertanyent a les noves generacions artístic-tecnològiques. El seu treball i recerca, el constaten com una influència enriquidora, esdevenint referent i guia dels nous i emergents prototips artístics i tecnològics del segle XXI.

OBRA OBLIGADA: «L’ARBRE BLANC»

La província d’Alacant alberga un símbol de fe i resistència en el poble de Gata de Gorgos. Es tracta de l’arbre blanc que va protegir els seus habitants durant l’assetjament francés de 1812. Desgraciadament, i alimentant la llegenda, aquest centenari àlber va ser arrencat de pura cepa durant la Guerra Civil Espanyola i actualment només queda un pictograma a l’Ajuntament regalat pel pintor local José Costa Signes.

 

Durant la seua existència, l’àlber blanc es va convertir en un lloc de pelegrinatge al segle XIX ja que, tal com es reflecteix en les seues actes, va atreure visitants il·lustres com Teodor Llorente i excursionistes de ‘Lo Rat Penat’. La llegenda narra que durant la Guerra del Francés, els francesos van capturar l’alcalde i el rector de Gata, desencadenant una primera batalla en la garganta de Senija. En aquesta batalla, els francesos es van veure obligats a retirar-se després de diverses emboscades per part de la resistència local. Posteriorment, en un segon assalt per part dels francesos, els habitants es van veure relegats a refugiar-se a l’Ermita del poble, la qual era custodiada per l’àlber blanc.

 

Conta la llegenda que després d’assetjar el poble i no trobar a ningú, els francesos van pujar a l’ermita i, en arribar a l’àlber blanc, prop de l’entrada del santuari, aquest va començar a moure’s i emetre una intensa llum que va cegar els soldats i sobretot  va espantar els seus cavalls. Conseqüentment, els animals es van negar a avançar, i davant d’aquest prodigi, els francesos van aixecar l’assetjament i es van retirar. Es va convertir així en el miracle que l’arbre blanc va salvar els habitants del poble de Gata de Gorgos.