Les agrupacions participants a la Secció Tercera del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València 2022 haurà d’interpretar com a obra obligatòria la fantasia per a banda “Portraits Of Spain / Retrats d’Espanya” del compositor d’Enguera Teo Aparicio Barberán.
BIOGRAFÍA TEO APARICIO BARBERÁN
Naix a Énguera l’any 1967. Va estudiar saxòfon amb M. Vidal, F. Moral, G. Castellano, Antonio Daniel i J.M. Londeix, entre altres. També estudia Contrabaix, Piano, Harmonia, Contrapunt i fuga, Composició i direcció d’orquestra, i ha aconseguit dos mencions honorífiques al final dels estudis. El compositor Luis Blanes ha sigut la persona que més ha influenciat en la seua carrera musical. És doctor en música per la Facultat d’Humanitats de la Universitat Cardenal Herrera CEU.
Ha sigut director titular de les bandes d’Énguera, la Font de la Figuera, Vilanova de Castelló, Quart de Poblet, Alaquàs, Xàtiva i Benifairó de la Valldigna. Com a director convidat, ha estat al capdavant de nombrosos conjunts instrumentals: Banda Primitiva de Llíria, Banda Municipal de Palma de Mallorca, Banda de Sta. Maria da Feira a Portugal, Banda Municipal d’Alacant, Banda Nacional de l’Havana, Banda Nacional de San José de Costa Rica, Banda L’Artística de Bunyol, Banda Municipal de València, Banda Municipal de La Corunya, Banda del Ministeri de Defensa de Rússia, Banda Municipal d’Osaka (Japó), etc. Durant les temporades de 2007 a 2009, va ser director titular de la Banda de la F.S.M.C.V., i de 2016 a 2017, director artístic de PROESO.
És autor de més d’un centenar d’obres per a diferents grups instrumentals. La seua música s’ha interpretat a Àustria, Alemanya, França, Suïssa, Portugal, Colòmbia, Bèlgica, Japó, Holanda i els Estats Units, etc. Les seues obres s’han inclòs en nombrosos certàmens nacionals i internacionals. Solistes tan prestigiosos com Armin Rosin, Raul Junquera, Vicent López, Manuel Miján i Ana María Ribeiro han estrenat la seua música. Les seues obres estan recollides en més de 15 CD i editades per les editorials Piles, Albadoc, Tot per l’aire, l’editorial belga Beriato i l’americana Hal Leonard. És membre de COSICOVA i de la WASBE. És premi EUTERPE a la millor creació musical simfònica de 2012.
Ha treballat com a professor de Direcció i Composició en diferents universitats i escoles de Costa Rica, Colòmbia, Portugal, Bèlgica i Espanya. En l’actualitat, compagina la docència amb la composició.
OBRA OBLIGADA: «PORTRAITS OF SPAIN»
És una xicoteta fantasia que recull part de les arrels musicals pròpies d’este país. L’obra es pot dividir estructuralment en quatre seccions que apareixen sense cap interrupció i que intenten crear diferents atmosferes del folklore espanyol. Podem escoltar el típic moviment de seguidilles amb què comença l’obra de gest brillant i ritme contagiós. Posteriorment, apareix un «romance andaluz», de caràcter més assossegat i melodia exòtica. Este romanç s’estructura en A-B-A’, on B és una secció contrastant (allegroenergico) i A’ una repetició de la primera part amb una codetta de transició al fandango posterior.
El «fandango», sense cap dubte, és un dels aires/tempos més característics de la música espanyola. Escrit en 3/8 i amb un allegretto scherzando com a indicació metronòmica inclou, per descomptat, el color d’un instrument tan nostre com les castanyoles. Per a acabar, no podia faltar la «copla» procedent de la zona mediterrània. Després d’uns acords brillants dels metalls que recorden les crides dels clarins, apareixerà un ritme senzill de tabal. La trompeta és l’encarregada de presentar el tema, que anirà apareixent in crescendo amb diferents instrumentacions fins a arribar al punt culminant. Per acabar, apareix una reexposició del temps de seguidilles i una breu coda final. Esta obra està completament construïda dins d’un llenguatge tonal adaptat als instruments de vent i amb l’escala frígia com a principal element generador entre altres disposicions harmòniques molt tradicionals en el folklore espanyol.
Este treball de Teo Aparicio és una de les obres de repertori espanyol per a banda més interpretades en el món. Va ser estrenada i gravada per la Rundfunk Blasorchester de Leipzig el 2004. El 2010, es va incloure al disc «Portraits of Spain» (Best Selections for concert band) de la prestigiosa editorial Beriato (actualment, Hal Leonard).